איך בוחרים מעצב פנים?

עבודה עם מעצב היא מערכת יחסים המשפיעה ישירות על אופי התהליך והתוצאה הסופית. אז איך בוחרים ליווי מקצועי כדי שהתהליך לא יהפוך לסיוט?!?


עונת השיפוצים ומעברי הדירות כבר כאן וזה הזמן לשדרג את איכות המגורים, ובהתאמה את איכות החיים. מצאתם את הבית שמתאים לכם כמו כפפה ליד ועכשיו זה הזמן לפנות למומחים כדי להפוך אותו מ-House ל-Home. רגע לפני שאתם מדמיינים ערמות של בלוקים, הררי אבק ובלגן בלתי נגמר – זה הזמן לבחור ליווי מקצועי כדי שהתהליך לא יהפוך לסיוט, אלא לחלום שבו אתם כבר כמעט מרגישים את הבריזה במרפסת ואת המקלחת המפנקת.

יש שורה של שאלות שמתרוצצות בראש, כמו:
איך בוחרים מעצב?
איך מחליטים על סגנון עיצובי?
איך משלבים את כל החלומות בדירה אחת, שתהיה גם אסתטית וגם פרקטית?
איך בוחרים קבלן ומפקח?
ולמה בכלל היינו צריכים את כאב הראש הזה? לא עדיף היה לקנות דירה מוכנה ולגמור עם זה או להסתפק במה שיש בלי לשנות?

עבודה עם מעצב היא מערכת יחסים המשפיעה ישירות על אופי הפרויקט ועל התוצאה הסופית. אתם מכניסים למשך פרק זמן לא מבוטל עוד אדם לבית ולחיים שלכם. ובכל מקרה, מדובר באדם שלוקח עבורכם החלטות שעל בסיסן יתנהלו חיי היום יום שלכם בעתיד הקרוב ולטווח הרחוק. חשוב לבחור איש מקצוע מתאים.
הנה 10 טיפים מנצחים לבחירת מעצב\ת פנים, שנאספו במשך ניסיון של שנים:

1. ניסיון המעצב – עד לפני משהו כמו 10 שנים מעצב/ת פנים היה שירות שמעטים שילבו בשיפוץ או בבנייה. זה נחשב (בטעות) לשירות לוקסוס ולמותרות, שרק בעלי ממון צריכים. המציאות הוכיחה שכולם זקוקים ליד מכוונת ומקצועית כדי למקסם את המשאבים ולהימנע מכמה שיותר טעויות. עם הפריחה המבורכת בענף, החלה גם הצפה של בעלי מקצוע, חלקם לא ממש מיומנים ומנוסים. לכן אין ספק שרושם וחיבור אישי למעצב הוא אחד הקריטריונים החשובים בבחירת מעצב נכון, אך יש לבדוק ולשים דגש על הניסיון הפרקטי שלו בפרויקטים מהסוג שלכם.

2. הכשרת המעצב – תכנון ועיצוב דורשים לא רק עין טובה וטעם משובח, אלא הרבה הבנה טכנית ומקצועית. לכן מומלץ לבחור במעצב בעל תואר אקדמאי ממוסד מוסמך ומוכר, ובעל שנות הכשרה מקצועית והתמחות בנישה המבוקשת. מי שעשה קורס הום סטיילינג לא יודע לתת מענה לתכנון של אינסטלציה, חשמל, שבירת קירות, וכדומה.

3. סקר שוק – יש לערוך סקר שוק, אולם בניגוד לתחומים אחרים שבהם מנסים לבדוק כמה שיותר בעלי מקצוע או מוצרים, יותר מדי שמות של מעצבים רק יבלבלו אתכם. אם אתם יודעים מהו הכיוון והסגנון העיצובי שלכם, יהיה קל יותר לחפש מעצבים המתמחים בסגנון הזה. אם אתם פתוחים לרעיונות, העצה הכי טובה היא ללמוד מניסיונם של אנשים קרובים אליכם שעברו את התהליך ואתם אוהבים את מה שיש להם בבית. הם גם יוכלו לומר לכם בכנות מה החסרונות של המעצב.

4. המלצות – בכל מקרה כדאי לצמצם את הרשימה ולבחון שניים-שלושה מעצבים שקיבלתם עליהם המלצות או שראיתם עבודות שלהם. אם תתלבטו בין שמות רבים יותר, לא תצאו מזה ותדחו עוד ועוד את ההחלטה, וחבל.

5. תקציב 1 – זה אולי הדבר הכי חשוב להגדרה לפני שיוצאים לדרך. לא רבים יודעים כי כ-70% מכלל התקציב שמיועד לשיפוץ / בנייה מושקע בכלל בתשתיות ואביזרים בתוך המבנה (דוגמת מתגים, ברזים, חיפויים, מפסקים, מיזוג ובעצם כל מה שמחובר לרצפה, לתקרה ולקירות). רבים חושבים רק על הגוונים, חומרי הגלם, רהיטים אהובים וסגנון עיצובי, אולם המעצב שבחרתם חייב להסביר לכם איך נחלק הכסף שלכם בין כל הסעיפים ולשקף תמונה מלאה ואמיתית של התפלגות התקציב.

6. תקציב 2 – מעצב מנוסה יכין אתכם גם לנתון הבא: יש סטייה של 20-15% כלפי מעלה בכל הנוגע לשיפוץ או בנייה. חשוב לבחור מעצב פנים שמצד אחד יכיל את החלומות העיצוביים והתכנוניים שלכם, אך מצד שני יהיה עם רגליים על הקרקע ויכין אתכם מראש לעלויות. דוגמה מצוינת להמחשה היא הכנת תשתיות בדירות יוקרה, המחייבות תכנון מקצועי משולב של כמה מערכות כמו חשמל, תאורה, מיזוג אוויר, אינסטלציה, אודיו, וידיאו ופונקציות נוספות. זה דורש לא מעט משאבים כספיים, ומעצב לא מיומן עלול להשאיר אתכם בסוף עם חור בכיס לסיום הפרויקט, וכך קורה שיש בית עם תשתיות מעולות העומד בסוף התהליך ריק מרהיטים וערום למראה.

7. כימיה – חשוב להיפגש עם המעצב/ת לפגישת היכרות כדי לראות אם משדרים על אותו תדר. בפגישה מתרשמים שני הצדדים מהרצונות והיכולת להביא לידי ביטוי את אותם רצונות, בדגש על החיבור שנוצר ביניהם. חיבור המושתת על אמון ובטחון מלא במתכנן ובצוות המבצע יאפשר תקשורת פתוחה ביניכם וגם ייתן לכם שקט נפשי לאורך התהליך. אגב, אל תצפו לטיפים יישומיים בפגישת ההיכרות, מעצב רציני לא ישלוף מהמותן בלי לתכנן עצות כמו "תשברו את הקיר" או "תרחיבו את המטבח". מדובר בפגישת היכרות ולא בפגישת ייעוץ.

8. הצעת מחיר – לאחר שנפגשתם והתרשמתם הגיע הזמן לקבל הצעת מחיר. חשוב שהצעת המחיר תהיה מפורטת ככל שאפשר. שימו לב, אם יש פערים גדולים בין הצעות של מעצבים שונים, ייתכן שהם נובעים מהיקף שירות שונה. השוו בין הסעיפים השונים ולא רק את השורה התחתונה. חשוב לוודא שההצעה ריאלית ולא תכלול הפתעות בהמשך. בפרויקטים מורכבים היזהרו מהצעות זולות במיוחד.

9. חוזה עבודה – חשוב לחתום על הסכם עבודה מסודר, עם פירוט של כל שלבי העבודה, מידת המעורבות והאחריות של המעצב בכל שלב ושלב בפרויקט, תחנות תשלום ולוחות זמנים. יש להתחיל בתהליך רק לאחר שכל האינפורמציה הובהרה וכל התרחישים האפשריים נלקחו בחשבון ונחתמו על ידי שני הצדדים. אל תתפתו להתחיל ללא הסכם מסודר ובלי פירוט, כאמור התחום פרוץ.

10. על טעם ועל ריח – יש מעצבים שיש להם חתימת יד ברורה ומוכרת וכמעט כל פרויקט שלהם ייראה כמו וריאציה על נושא. לעומתם יש מעצבים שבכל פרויקט משנים ומגוונים ויוצרים משהו אחר לגמרי. שתי הגישות לגיטימיות כמובן ואין "נכון" ו"לא נכון", מה שכן חשוב להביא בחשבון הוא היכולת של המעצב להתאים את עצמו אליכם, לרצונות שלכם, לצרכים שלכם, לחלומות שלכם וכמובן לאילוצים שלכם. יש בשוק מגוון אדיר של חומרים, טכניקות ופתרונות, חשוב שהמעצב יידע להתאימם אליכם ולא להיפך.

 

 

מאמרים נוספים