"זה הקטן גדול יהיה" …. איך נגרום לחלל קטן להראות גדול ואף מרווח?

תנופת הבניה הרוויה בערים מזה תקופה ארוכה מעמתת את הרוכשים ואת המעצבים כאחד עם תכנון ועיצוב חללים קטנים. גם בערים הגדולות בעולם, חללי הדירות קטנים עד זעירים, ואדריכלות חללים מסוג זה היא נישת עיצוב בפני עצמה. איך נגרום לאותן "קופסאות גפרורים" להרגיש ולהראות מרווחות מכפי שהן? קבלו מספר כללי אצבע פשוטים שאספתי עבורכם ובעזרתם כבר תוכלו לבצע מניפולציות עיצוביות כדי "לצאת מהקופסה"…

 

צבע – שימוש בפלטת צבעים מונוכרומטית ניטרלית תגרום מיד לכל חלל קטן להראות גדול מכפי שהוא במציאות. שימוש בגוונים פסטלים בהירים בעיקר ממשפחות הצבעים "הקרים" – כחלחלים ירקרקים או בלבן על כל גווניו (כן, יש דבר כזה "מניפת לבנים") ייצרו אוויר קלילה ומוארת. צבעים בהירים מחזירים את האור בעוד צבעים כהים "בולעים" אותו ויוצרים תחושת קדרות ומחנק. מומלץ לצבוע את התקרה והקירות באותו גוון כמו גם את משקופי החלונות ואת דלתות הפנים. במידה ובחרתם פלטה מונוכרומטית, נכון לצבוע את התקרה בגוון הבהיר ביותר על מנת לייצר אשליית גובה בחלל ואת המשקופים והדלתות בגוון בהיר מאשר הקירות, כך הקירות נראים "רחוקים" יותר ויוצרים תחושת מרחב נוספת.

אור טבעי ותאורה – חלל קטן זקוק לכמה שיותר אור ואם מתאפשרת כניסת אור טבעית לבית בשעות היום, מה טוב! חיבור עם החוץ יוצר תחושת עומק ומרחב ומטשטש את גבולות החלל על כן הסיטו את הוילון ופתחו את החלון. לשעות החשכה מומלץ לפזר את מקורות התאורה במספר מוקדים בחלל: גופי תאורה קיריים, מנורה עומדת, גוף דקורטיבי על שידה וכו' על מנת לייצר תאורה היקפית שוטפת ולאו דווקא להיצמד לרעיון המיושן של גוף תאורה תקרתי במרכז החלל המושך את העין לנקודה ספציפית אחת ומדגיש את מקור האור וגובה החלל.

מראות – טיפ מוכר וידוע הוא שמראות, אם הן ממוקמות נכון, מגדילות כל חלל בו הן נמצאות. מעבר לשיקוף, מראות גם מחזירות את האור הנכנס לחדר במהלך היום ואת התאורה המלאכותית בשעות החשכה, ואור יוצר תחושת מרחב. הצבת מראה בקרבת חלון באופן המשקף את הנוף הניבט ממנו תאיר את החלל, תכניס את החוץ לפנים ותיצור אפקט של תמונה מתחלפת על פני 24 שעות. מראות כבר מזמן אינן משמשות אותנו בשימוש המסורתי בחדר הרחצה או בחדר הארונות בלבד. השתמשו במראות כבתמונות – תנו להן אופי אומנותי!

גם וגם – חללים קטנים מאתגרים אותנו בחיפוש אחר פרטי ריהוט ואביזרים פונקציונליים למספר שימושים. זריקה לעבר, בדמות שלישיית שולחנות צד מזכוכית (אחד מתחת לשני) שהייתה מוצבת בפינת הסלון ובעת אירוח היו מפזרים אותם בין היושבים על פי הצורך, חוזרת היום בכל מיני ורסיות והיא שימושית להפליא. אופנת ה"מקבצים" מאפשרת לנו את הנוחות שבגמישות השימוש בכל עת וצורך ועם הסיום, ניתן לאסוף ליחידה אחת החוסכת במקום ומפנה את החלל. "תיבת האוצרות", פריט אספנים מוכר, יכולה לשמש כספסל למרגלות המיטה אך בתוכה ניתן גם לאחסן את שמיכות החורף או אינסוף פריטים אחרים שלא מצאנו עבורם מקום בארון, הדום בסלון המשמש כמשענת רגליים בהסתלבטות על הספה יכול גם להיות מקום ישיבה נוסף או שולחן בתוספת מגש . עוד רהיט דו-שימושי היא קונסולה שביום יום ממוקמת בכניסה לבית כפריט דקורטיבי, ובעת אירוח נפתחת לשולחן אוכל מכובד המושיב 6 סועדים. כיום יש לא מעט חברות המתמחות ברהיטים רב-שימושיים. מומלץ לעשות חיפוש ברשת ולהיחשף לעולם שלם של המצאות ופריטים גאוניים.

ג'סטות גדולות – מרצה בלתי נשכח מלימודיי בתואר לעיצוב אמר ש"אם כבר עושים, אז לעשות ג'סטות גדולות"… לאורך השנים המשפט מהדהד לי בהקשר של עיצוב ואבזור חללים בכלל וחללים קטנים בפרט.
והפרשנות שלי? על מנת לייצר תחושת חלל מרווח, מומלץ להימנע מלהציף את החלל באלמנטים ולמלאו באקססוריז היוצרים עומס ו"רעש" ויזואלי. ג'סטות גדולות באות לידי ביטוי בטיפול כולל של אזורים ויצירת אחידות במראה, תוך שימוש באלמנטים בודדים, בעלי נוכחות, והכל בהתאם לפרופורציות שהחלל מאפשר. שימוש בספה גדולה אך נכונה במקום מקבץ רהיטים קטנים, הנחת שטיח גדול שיגדיר את החלל וירחיב את גבולותיו ולא רק במרכז מתחת לשולחן, צביעת/חיפוי הקירות מרצפה עד תקרה באותו חומר גמר ללא חיתוכים מיותרים, תליית עבודת אומנות גדולה אחת ויחידה על הקיר, בניית ספריה בגווני הקיר, מקצה לקצה, וסידור הספרים בתוכה לפי משפחות צבעים וכו'…

טקסטיל – בדי ריפוד, וילונות, שטיחים וכריות תמיד מלבישים את החלל ונותנים לו את אופיו הייחודי. כמו בבחירת גווני הבסיס לצביעת קירות הבית וריצופו, בעת אבזור והלבשת חללים קטנים, שימוש בפלטת צבעים מונוכרומטית תייצר תחושת מקשה אחת. ככל שהריצוף או השטיח יתאחדו עם גווני הספה והריהוט תיווצר תחושת מרחב מידית. במידה והחלטתם ללכת על מונוכרומטיות עד הסוף, בחירת גוון הקיר תהיה בכמה טונים בהירה יותר מגווני הריהוט, אך עדיין מאותה משפחת צבעים. במידה ולא ובעת שימוש בוילונות, מומלץ להשתמש בבד וילון אוורירי בגוון זהה לגוון הקיר על מנת לייצר מעטפת אחידה, לאפשר כניסת אור מיטבית בשעות היום וחיבור תמידי עם החוץ.  על מנת לייצר אשליית גובה הוילונות תמיד יותקנו מקו התקרה ומטה, ובמידת האפשר מקצה הקיר לקצהו השני. לשבירת הפלטה המונוכרומטית ניתן לתת קונטרסט ולשחק עם מינונים בעזרת כריות ופרטי אבזור שונים ממשפחות צבעים שונות
ומשלימות.

לסיכום, חלל קטן ממדים לא חייב להרגיש קטן ו"מניפולציה" היא לא מילה גסה, "הכל בראש" וגם קצת במחשבה תחילה… אז על ידי שימוש בטיפים הרלוונטיים לכם מתוך הרשימה הנ"ל תוכלו לבצע מניפולציות עיצוביות בחלל שלכם ולהגיע לתחושת מרחב ונינוחות בקלות רבה.
"זה הקטן גדול יהיה"…. אז למה אתם מחכים?!? קדימה לדרך, ובהצלחה!

 

מאמרים נוספים